FLO GUIDE

Wanneer je deze FLO guide gelezen hebt

  • Dan kan je zelf verantwoordelijkheid nemen voor jou leven en sta je in je kracht
  • Ken je het verschil tussen Ego en kern
  • Blijf jij kalm in uitdagende situaties en voel je het vertrouwen dat jij de situatie onder controle hebt
  • + tips voor het behouden van je eigen (sociale) batterij

“Stel dat jouw probleem wat je nu ervaart juist de bedoeling is? Waarvan dan?”

Wie ben ik eigenlijk en waarom zou ik jou kunnen helpen?

Je hebt je al verdiept in mentale gezondheid, podcasts zijn je niet onbekend, je boekenkast begint aardig vorm te krijgen en misschien je zelfs al gewaagd aan een cursus of opleiding maar je eindigt steeds met de vraag, wat wil ik echt? Wie ben ik echt diep vanbinnen? Wat wil mijn kern? Mijn pure ik? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Lieve, als in Lieve Lieve of Lieve allemaal en ik probeer mijn naam zeker eer aan te doen. Vanaf mijn 3e levensjaar was het erg duidelijk ik wilde professioneel ballerina worden en met succes. Op mijn 8e vertrok ik naar de balletacademie van Antwerpen met het bijbehorende internaat. Wat voor een ander fundament en hechting heeft gezorgd dan de gemiddelde burger mee te maken krijgt.


Tot mijn 23
e heb ik professioneel gedanst, door Europa getoerd, overal en nergens gewoond vooral uit mijn koffer geleefd en menig applaus in ontvangst mogen nemen. Hiernaast heb ik het voor elkaar gekregen een HBO binnen te slepen voor de veiligheid.

Op mijn 23e was de koek op, het dieptepunt was bereikt. Ik had geen idee meer wie ik was, wat ik deed, hoe ik overkwam, wat ik nou eigenlijk kon en uit het leefde wilde halen. Ironisch genoeg heb ik mijn hele leven getraind voor de spotlight, de voorgrond maar hoe meer ik hierna streefde hoe meer ik op de achtergrond terecht kwam en uiteindelijk durfde ik de coulisse niet meer te verlaten geen idee welke performance ik nog neer kon zetten. 

Ik ben in mijn leven geconfronteerd geweest met meerdere dingen net zoals iedereen, eetstoornissen zijn een rode draad door mijn kindertijd en jeugd geweest en zelfs als jongvolwassen vrouw wist ik de knop nog niet helemaal om te zetten. 

Na mijn ‘dansers pensioen’ ben ik me in voeding gaan verdiepen, heb ik mijn diploma’s behaald in gedragsverandering, NLP, voeding, voeding en sport, personal training en de hormoonhuishouding (vooral van de vrouw) nu zeggen diploma’ s zeker niet alles en ben ik vooral leerling van ‘de academie van het leven’ tegenwoordig richt ik me op ondernemers, jongvolwassenen en ouderen met veel ambitie en pit die vooral verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen leven!

Waarom hamer ik hier zo op, ik ben nu 4 jaar werkzaam als coach op verschillende facetten, mindset – voeding – business en training en ik erken dezelfde soorten problemen die cliënten met zich meenemen. En de grootste valkuil is dat zij het of voor mij gaan doen, hun doelen nastreven, mediteren, complimenten uitdelen en ga zo maar door OF verwachten dat ik het voor hen kan doen.

So let me get this straight, je doet dit voor jezelf! Ik ben verder de meest egoïstische relatie die je mag hebben in je leven. Je kan me bereiken met alles wat je dwarszit maar hou jezelf niet voor de gek! Doe dit alsjeblieft voor jezelf, gun jezelf die droombaan, dat droomlichaam, die droomrelatie, jouw beste versie van jezelf. Als jij ergens steeds over droomt betekent het dat je dit wel degelijk kan verwezenlijken. Dromen zijn er niet om je voor de gek te houden. Dromen zijn er om jou te laten inzien wat je nog meer zou kunnen bereiken in je leven.

‘Jezelf vertrouwen en zelfvertrouwen zijn 2 verschillende dingen maar beide onmisbaar in een gelukkige relatie met jezelf!’ vertrouw jij jezelf?

Samen met mij kan jij jezelf volledig leren vertrouwen, inzien dat je zelf in staat bent keuzes te maken. Hoef je niet steeds opzoek naar die bevestiging bij je dierbaren, werk of familie. Sta je in je kracht die we samen geankerd hebben. Maak jij jezelf trots, leer je producent te worden over je eigen leven! Heb je het gevoel dat je weer echt leeft en breng je hoofd-hart-buik weer in 1 lijn, verbinding!

Ego versus kern:

“Hebben de meeste mensen zichzelf zó volledig geïdentificeerd met die stem in hun hoofd – die onophoudelijke stroom onvrijwillige en dwangmatig gedachten plus de emoties die daarmee gepaard gaan – dat je zou kunnen spreken van ‘bezeten door hun geest’.”

                                                                                                              Arjun Walia

"Zolang je je daar niet helemaal bewust van bent,” “gebruik je die denker om te zijn wie je denkt te zijn. Dit is de egoïstische geest. We noemen het egoïstisch vanwege het gevoel van Zelf, van Ik (Ego), in elke gedachte, elke herinnering, elke interpretatie, mening, visie, reactie, emotie. Onbewust weliswaar, vanuit spiritueel perspectief gesproken".

Deze gedachte en denkwijze worden bepaald door onze ervaringen uit het verleden, opvoeding, omgeving, nature versus nurture  en de hechting die je hebt gehad met jou gezin, “De kern van al je geestactiviteit bestaat uit bepaalde zich herhalende en aanhoudende gedachten, emoties en reactieve patronen waarmee je jezelf het sterkste identificeert. Deze entiteit is het Ego zelf.”

Dat Ego zit vol met allerlei gedachten en emoties waarmee we onszelf identificeren. Daardoor spelen we allerlei rollen in verschillende situaties zonder ons daar bewust van te zijn. We identificeren ons ‘collectief’ met bijvoorbeeld nationaliteit, religie, ras, sociale klasse of politieke voorkeur.“Het Ego bevat ook persoonlijke identificaties. Niet alleen met bezittingen, maar ook met meningen, uiterlijk, langdurige boosheid, ideeën over jezelf dat je niet goed genoeg bent, of je wel succesvol bent, of dat je een mislukking bent.”

 

“Inhoudelijk varieert het Ego van persoon tot persoon, maar ze werken allemaal op dezelfde manier. Met andere woorden: Ego’s verschillen alleen aan de buitenkant. Diep van binnen zijn ze allemaal identiek. Op welke manier zijn ze hetzelfde? Ze leven van identificering en afscheiding. Wanneer je leeft met de door je geest bedachte Zelf, bestaande uit gedachten en emoties, dan is dat je Ego.  Ego is de basis van jouw onzekerheid, want gedachten en emoties zijn van nature kortdurend en vluchtig. Elk Ego worstelt voortdurend om te kunnen overleven, probeert zichzelf te beschermen en te vergroten. Om de ‘Ik-gedachte’ hoog te houden heeft het de tegenovergestelde gedachte ‘de ander’ nodig. En de meest tegenovergestelde ‘ander’ is de ‘vijandige ander’. In dit onbewuste egoïstische patroon schuilt de dwangmatige gewoonte om vooral de fouten bij anderen te zien en daarover te klagen. Jezus verwees ernaar toen hij zei: “Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?

 

We noemen dit ook wel je engel versus je duiveltje, je ego is erop gericht jou in je eigen comfortzone te houden want dit bied comfort en dus veiligheid. We kennen allemaal wel de keren dat je s’avonds erg gemotiveerd je sportkleding al klaargelegd had me de overtuigende gedachte de volgende ochtend de dag sportief te starten. Niks staat je meer in de weg tot de wekker gaat en de stem in je hoofd aangaat en dingen zegt als ‘Morgen kan je ook sporten’ ‘Je doet al zoveel’ ‘Joh, je moet jezelf nemen zoals je bent’ ‘Rust is ook belangrijk!’ etc etc etc 

 

Zo kan ik nog wel even doorgaan, de vraag is of je hieraan toegeeft als je dezelfde acties blijft uitvoeren kan je natuurlijk niet verwachten een andere uitkomst te krijgen. Waarom is die stem zo sterk en houden we onszelf zo klein. Waarom kan je deze stem niet gewoon uitzetten en jezelf hierover heen zetten. Waarom is een energieverdeling over de dag zo moeilijk en waarom pieker je zo makkelijk en praat je zo slecht tegen jezelf? Zou je ook zo tegen je beste vriend(in)/partner of kind praten? Met 99% zekerheid zeg ik dat je dat niet zou doen! Waarom dan wel tegen jezelf? Ben jij klaar om je ego te laten krimpen, jezelf niet langer te dwarsbomen, piekeren te parkeren en je energieverdeling te herstellen? 

Wie ben ik? “ Weer zo’n coach”

 

Wat past nou echt bij mij, wie past nou echt bij mij? Een belangrijk fundament voor jezelf leren kennen is het duidelijk hebben van je eigen waarden in het leven. Je kan je kernwaarden bepalen voor het leven in het algemeen waarna je ze kan specificeren op de basisvlakken in het leven. ‘Relaties, seks, gezondheid, ik, carrière, geld’ hierbij zal je gaan ervaren dat een groot deel van je waarden op alle vlakken overeenkomen. 

 

Waarden zijn grote mooie termen als liefde, verbinding, humor, ambitie waar iedereen een eigen beeld bij heeft en dat maakt het ook zo mooi want deze woorden roepen bij ieder van ons een eigen betekenis op maar raken wel. 

Naast waarden werken we met overtuigingen en dan vooral jou meest belemmerende overtuiging want waarom heb je die en waarin belemmerd deze? Hoe zou je zijn als je deze overtuiging niet had en nog belangrijker wie zou je zijn als je deze overtuiging niet had? En hoe ver sta je op dit moment van die versie van jezelf af?

Doormiddel van visualisaties halen we bij jou de beste versie van jezelf
naar boven. Zodat je dit kan voelen, ervaren en beleven en niet anders kan dan deze versie te worden. 

‘Behandel emoties als bezoekers die gewoon even langskomen, krijgen ze van jouw koffie en taart?’

Uiteindelijk heb je altijd een keuze, leer jij dat je boven situaties uit kan stijgen en geef je jezelf ademruimte en die welverdiende rust in je hoofd. Of jou nou een ondernemer bent met 1 of meerdere bedrijven, een bedreven moeder of student, starter of gewoon meer rust in je hoofd wilt überhaupt. Jouw startpositie maakt niks uit en levert met jou inzet en eigen verantwoordelijkheid gegarandeerd resultaat!

De coaching is 100% op maat gemaakt en drijft op jouw hulpvragen, of je meer inzicht wilt in je voeding of last hebt van emotie eten, je een eigen bedrijf wilt starten, je bewust bent van je eigen blokkades maar geen idee hebt hoe je hierdoorheen komt. Alles wordt aangepast op jou als individu met als doel je zelfstandig maken zodat jij de beste versie van jezelf bent ook zelfstandig!

TIPS voor het behoud van jou (sociale) batterij:

  1. Zorg voor een prikkel loze slaapkamer, ondervind of jij licht of geluidgevoelig ben of misschien wel beide en pas daar je slaapkamer op aan. Zodat je beter in je REM slaap terechtkomt. Hoe beter de kwaliteit van slapen, hoe beter jij opgeladen bent. Slapen is als het ware onze adapter om de volgende dag weer opgeladen te zijn.
  2. Doe aan efficiënte ontspanning, dat wil zeggen niet meerdere dingen tegelijk. Dat wij als mens kunnen multitasking is een achterhaald concept geworden. Ja we kunnen zeer zeker meerdere dingen tegelijk uitvoeren maar niet tot perfectie. Om efficiënt te ontspannen geven we toch echt wel de voorkeur aan 1 ding tegelijk doen, denk aan tv kijken ZONDER telefoon, tekenen, schrijven, wandelen, muziek luisteren, dansen, zingen, sporten, … kortom iets waar jij blij van wordt, geen prestatiedruk voelt en helemaal rustig door wordt waardoor je het liefst de tijd door vergeet.
  3. Voedt je lichaam ipv het te vullen. Als jij een hoge levenskwaliteit wilt ervaren, weinig energiedips, goeie slaap, weinig moodswings, etc zal je echt moeten gaan kijken wat er de mond ingaat en de kont uit 😉 als jij rotzooi erin laat komen en zie dit even als de benzine of diesel van je lichaam kan jij niet verwachten dat er vlekkeloos gereden wordt tot de tank op is. We hoeven ook zeer zeker niet als een konijn te gaan leven maar doe je lichaam een plezier en voedt het ipv er gewoon vulling in te gooien.
  4. Durf nee te zeggen. Komt weer een heerlijke cliché one-liner, maar nee tegen andere is JA tegen jezelf. Merk je dat je moe bent, overprikkeld, … zeg dan gewoon eens nee. Neem die avond of dag voor jezelf en weet dat je dan des te sneller weer opgeladen bent en je jezelf voelt voor de komende events.
  5. Leer jezelf kennen en vooral vermaken, als je van jezelf houdt kan je het leuk met jezelf hebben zonder dat daar steeds iemand bij hoeft. Op zich ben je geen kind meer die steeds geëntertaind hoeft te worden, toch? Waarom gedragen vele zich dan wel zo? Zelfliefde start met houden van jezelf (jaaa je zou het niet zeggen) Nu hoef je niet meteen met je backpack 6 maanden door Azië te crossen om aan jezelf te bewijzen dat je alleen kan zijn. Dit zit hem in kleine dingen, koffietje ergens drinken, avondje theater of bioscoop of gewoon lekker thuis. Ik gun jou de leukste tijd met jezelf zodat je jezelf echt leert kennen en op basis daarvan mensen aantrekt die echt bij je passen waardoor jullie elkaar allemaal aanvullen en optillen in het leven! Misschien eens interessant om naar jou innercircle te kijken en wat deze doet met jou batterij?


Wil je hier meer over leren? Benieuwd hoe dit verandering voor jou kan betekenen? Boek een vrijblijvend gesprek* in met mij! 

*Een kennismakingsgesprek is geen adviesgesprek.